Valdžia viską sprendžia. Nuo tavęs niekas nepriklauso

Nuo manęs niekas nepriklauso. Valdžia nusprendžia už mus. Dažnai – prieš mūsų pačių valią. Ar kada nors susimąstėte, kiek kartų tokia mintis buvo atėjusi į galvą? Kiek kartų pats esate taip pasakęs? Kiek kartų tai teko išgirsti iš aplinkinių – draugų, artimųjų ar šiaip nepažįstamų žmonių.

Tu reikalingas tik vieną kartą per ketverius metus

Daugelis net nepagalvoja esantys tik įrankiai pakliūti į valdžią. Įrankiai, kurie naudingi tik vieną kartą per kadenciją – kas ketverius metus. Įrankiai, kurie padedami atgal į įrankių dėžę vos tik jais pasinaudojama savanaudiškais tikslais ir pamirštami iki sekančio karto. Ar daug yra tokių, kurie jaučiasi reikalingi labiau?

Atsižvelgti į gyventojų nuomonę
Apklausos Zarasai 2022 palinkėjimai

Gyventojai jaučiasi nevertinami, į juos neįsiklausoma. Jie tarprinkiminiu periodu tampa nebylūs. Jų negirdima. Jiems nepadedama. Jeigu kažkuris pakelia galvą ir pabando keisti situaciją – akimirksniu nutildomas arba ignoruojamas. Pasklaidžius viešąją interneto erdvę susidaro įspūdis, kad vietos valdžia su savo gyventojais aktualiomis temomis net nesikalba. Miestų ir kaimų švenčių metu perkerpama juostelė, paspaudžiama ranka ir pasakoma banali, jau kelintą kartą girdėta kalba. Kolektyvinės asmenukės tampa pliusiukais darbotvarkėje, o gyventojai ir toliau paliekami vieni gyventi baimėje ir neviltyje.

Baimė ir neviltis mūsų kiemuose

Kol vieni valdžios užmiršti gyventojai bando kurti savo gyvenimus, kita dalis – dirbantys savivaldybės įstaigose – dreba dėl savo turimo darbo. Tiesiogine to žodžio prasme. Daugelis yra įbauginti ir bijo prarasti savo darbus, valdžios apribota erdvė priimti savalaikius sprendimus tik labiau atitolina situacijos gerinimo ir darbo tobulinimo galimybes, neskatina gyventojų aktyvesnio įsitraukimo. Savivaldybės tarnautojai paskendę tokioje baimėje, kad atėjęs miesto ar kaimo gyventojas spręsti savo klausimų juos suerzina, dar labiau įstumia į baimės glėbį, nes atsakymų ir sprendimų paieška reikalauja prisiimti atsakomybę ir priimti sprendimus. Dėl šios priežasties tarnautojai įsitempę, suirzę, atsakymų į klausimus pateikimai vilkinami arba net visai jų negaunama. Ir neduok Dieve, kažkuris savivaldybės klerkas pabandys išsakyti kritiką ar neigiamą nuomonę apie esančią situaciją – jam bus pagrūmota pirštu ir priminta, kad šventa vieta tuščia nebūna.

Suburti ne lobistų ir ne savanaudžių komandą
Apklausos Zarasai 2022 palinkėjimai

Viskas priklauso tik nuo mūsų pačių

Dažnai žmonės neįvertina to fakto, kad jų gyvenimai, jų ateitis yra jų pačių rankose, priklauso nuo jų pačių priimtų sprendimų. Jeigu tikiesi, kad kitas žmogus ar, tuo labiau, valdžia už tave kažką privalo padaryti, dažnu atveju greitai pajausi nusivylimą ir nepasitenkinimą, nes kažkieno priimti sprendimai neatitiks tavo lūkesčių, neatlieps tavo išgyvenamos situacijos poreikių.

Iš esmės, visi turime pasirinkimo laisvę ir sprendimo teisę. Kiekvienas žmogus gali pasirinkti: nedaryti ir nieko nekeisti, prisiimti atsakomybę ir keisti, likti pasyviu stebėtoju ir toliau plaukti pasroviui. Šie pasirinkimai lemia, kokią situaciją kuriame ir kokioje esame. Jeigu žmonės pasirinks nieko nekeisti ar likti stebėtojais, sprendimus priims kiti. Pagal tuos sprendimus gyvens kiekvienas, nepriklausomai ką pasirinko. Ar tikrai esame tokie turtingi laiku, kad galėtume jį švaistyti gyvendami kažkieno primestą gyvenimą?

Prisiimti atsakomybę kurti sprendimus

„Kurk Zarasams“ visada buvo atvira bendruomenei ir norinti keisti Zarasų kraštą į gerąją pusę. Visada puoselėjo pagrindines vertybes: pagarbą kiekvienam žmogui, jo nuomonei, norui kurti ir keisti. Esame giliai įsitikinę, kad tik bendru darbu galime pasiekti maksimalių rezultatų savo miestui, savo kaimui, savo rajonui ir kiekvienam čia gyvenančiam žmogui ar atvažiuojančiam svečiui.

Durys atviros kiekvienam pasirinkusiam spręsti, kaip gyvens pats ir kokiu bendru keliu visi norime eiti toliau. „Kurk Zarasams“ bendraminčiai prisiima atsakomybę, telkia bendram darbui ir kviečia kiekvieną rajono gyventoją prisidėti prie savo krašto ateities kūrimo dabar.

Kviečiame kurti bendrą, vieningą programą Zarasų rajonui. Kiekvienas pridėkime savo matymą, savus rūpesčius ir galimus sprendimus. Spręskime patys dabar, kaip norime gyventi ateinančiais metais.

Pasiūlymus ir nuomones kviečiame teikti specialiai sukurtoje skiltyje.

Facebook
LinkedIn
Twitter
Email

Naujienos ir renginiai

Naujausi straipsniai